Friday, June 10, 2011

When Will You Submit?

Assalamualaikum sahabat2..
sebak sejenak tatkala melihat ramai sahabat2 yg semakin galak berusaha menjulang panji ilahi..
jealous melihat ketekunan,kesabaran dan effort yg x pernah putus dalam mengejar redha-NYA..
tatkala diri hamba yg lemah ini,baru dikenakan sedikit ujian..sudah berasa lemah yg amat2 sangat..
doakanlah sahabat2 agar diri kita masih mampu membalas semua kemurahan dan kasih-sayang yang Allah berikan kepada kita baik dari segi kesihatan,tempat berteduh,makanan,pancaindera dan pelbagai dengan usaha menegakkan kalimah-NYA di "Medan ujian" yg penuh pancaroba ni..

Bismillahirrahmanirrahim...

Ok,berbalik kepada topik yang asal..kalau kita lihat sekarang ni benarlah sabda RASULLULLAH S.A.W
mengenai umat islam akhir zaman yg mana seperti buih2 dilautan..kenapa?..
lihat sajalah kualiti yang ada pada MUSLIM hari ni..MUDAH2 SAJA ISLAM DITINDAS...

YA..kita memang mampu bersuara menentang!apa gunanya,jika sekadar seperti hujan jatuh ke pasir..suara yang sia2..x didengari dan x diambil kesah..bukan kerana ISLAM itu tidak bagus mahupun tidak praktikal lg pada masa ini..masalahnya terletak pada penganutnya..KENAPA?

UMAT ISLAM..
kebanyakan yg kita boleh temui pada masa dan tempat2 yang tertentu sahaja..paham x apa yg ana maksudkan'?Ok, contohnya seseorang yg x pernah solat melainkan solat jumaat..jadi pada hari jumaat
sahajalah yg kita akan sedar bahawa seseorang itu muslim..walhal agama Allah ni kene kita ambil semuanya..
bukan yang kita boleh pilih2..kita rase baik kita ambil,rse macam kurang sesuai kita tolak..x boleh camtu!

Ingin ana kongsikan sedikit ayat2 Allah..dalam surah al-maidah ayat 54..
dalam surah al-maidah ni,Allah berbicara kepada dua golongan..satu kepada orang yang beriman,lagi satu kepada orang yang berpaling dari agama-NYA..

Orang yang berpaling dari agama pula ada dua keadaan,pertama dengan jelas dia mengisytiharkan kemurtadannya..dan yang kedua,dia masih mengaku sebagai seorang islam..namun dalam hati dia kosong..
dia merasakan ajaran islam ni x lagi relevan untuk dipraktiskan..samalah keadaannya dengan golongan yang memisahkan kehidupan hariannya dengan islam..contohnya apabila waktu solat,dia solat namun apabila keluar dari solat dia buka aurat..pada pandangan peribadinya kehidupan seharian dengan agama itu adalah dua cabang yg berbeza..walhal sedara..dengan agamalah kita boleh hidup sempurna,dengan agama jugalah kita boleh mencapai kejayaan hakiki..

Mungkin kita pernah terserempak atau terdengar kata2 seperti ni..
"Bang,saya sayang semua mengenai islam,kecuali syariat menutup aurat..ia seperti orang lelaki ingin menyekat kebebasan seorang wanita kelihatan cantik"..

Barangkali kalo x diucapkan pon,perbuatan sesetengah individu itu menunjukkan seperti dialog yang di atas..
YES..memang x salah kita mencari hikmah dalam agama..contohnya menutup aurat dapat menjaga keselamatan wanita,meninggikan darjat dan sebagainya..BUT ,instead of kita terus meneruus cuba mencari hikmah dalam setiap pensyariatan itu,kita perlu kembali kepada asas yang lebih penting..

Kita tanya kepada nabi Ibrahim..pasti ,beliau juga amat mencintai islam..pastu,Allah beritahu nabi Ibrahim supaya meninggalkan keluarganya di tengah2 padang pasir yg kontang..adakah ibrahim berkata"saya sayangkan islam,tapi mengenai untuk meninggalkan keluarga saya disini,bukankah seperti sedikit membebankan?"TIDAK..kemudian Allah suruh pula nabi Ibrahim lompat ke dalam api yang besar,
kemudian "Apa kata awak lalukan pisau di leher anak kesayangan awak Ismail..?"

Ada x nabi Ibrahim persoalkan perintah itu"Saya sayangkan islam,tapi saya juga sayangkan anak saya"
ataupun.."Boleh x bagi penjelasan yang logik mengapa saya perlu melakukan semua itu?"
tiada..tapi adakah semuanya berakhir dengan bencana?Tidak,,semuanya adalah ujian kerana banyak kali Allah berpesan dalam Al-quran dunia ini adalah ujian dan akhirat sana yang kekal selamanya..

respon seorang pembaca"Bang,yang ayat surah al-maidah tadi x bg pun"

ok2..first sekali Allah berfirman
     ...  يٰأَيُّهَا الَّذينَ ءامَنوا
-wahai orang2 yang beriman..
jelas Allah tujukan ayat ni kepada kita..sambung lagi..
....    مَن يَرتَدَّ مِنكُم عَن دينِهِ فَسَوفَ يَأتِى اللَّهُ بِقَومٍ 
-siapa di antara kamu yang berpaling dari agamanya,Allah akan datangkan satu negara..
perkataan مَن dalam bahasa arab sungguh istimewa kerana ianya boleh  merujuk kepada ramai mahupun seorang sahaja..jadi,satu pengajaran penting disini ialah jikalau walaupun seorang sahaja daripada kita berpaling dari ISLAM,walupun hanya pada bahagian tertentu sahaja..Allah akan mendatangkan satu negara..yang mana disambung dalam ayat seterusnya
يُحِبُّهُم وَيُحِبّونَهُ..
-Allah mencintai mereka dan mereka juga mencintai Allah..


Ok..ana nak jelaskan disini..daripada sedikit saja sedutan ayat di atas ni,banyak sangat perkara yang seharusnya menjadi peringatan buat kita..PERTAMANYA,kita yang memerlukan Allah,bukan Allah memerlukan kita..KENAPA?
CUBA..usha balik ayat dalam surah al-maidah tu.."Allah akan datangkan satu negara yang mana Allah mencintai mereka dan mereka mencintai Allah.." dan BUKANNYA ditulis.."Satu negara akan datang.."
Tidak2!..bukan negara tu yang perlu diberi kredit,tetapi Allah sahaja yang boleh..sebab semua benda kat dunia ni Allah yang punya..
NAH!..sekarang kita nak fikir kita hebat sangat!dunia ni kita yang punya!
x nak solat?x nak tutup aurat?x nak terima hukum dan syariat Allah?
nak berhibur je?nak ambil part agama yang best je?


sudahlah sahabat2..apa2 pun kita terfikir nak buat,INGATLAH!
KITA XKAN BOLEH NAFIKAN HAKIKAT SATU HARI NANTI KITA AKAN MATI!
SERIUS!
Mahu atau tidak kita kena sediakan bekal..perjalanan yang mendatang x kita ketahui jaraknya dan apa2 pun yang kita bakal hadapi..jom sedia sama2..sebelum tu..serahkan diri kita dulu kepada pencipta kita...
usaha sama2 ya..!


perjalanan perlukan bekal
-wallahualam

No comments:

Post a Comment

Radio iluvislam